Behandling af solskader

 

Af Eva Olesen, farmaceut

Rødme, kløe, svie eller en forbrænding. Solen kan udrette slemme skader på vores hud, hvis ikke vi passer på. Prisen vi betaler for denne nydelse kan være forskellige former for skader på huden.  Læs her om, hvordan du forholder dig, hvis skaden er sket.Som nordboere er vi nok tilbøjelige til at tage lidt for godt for sig af retterne, når solen endelig viser sig forår og     sommer. Mange glemmer i deres iver at beskytte sig med solcremer, mens atter andre må konstatere, at selv et lag solcreme ikke altid har været nok til at forhindre skaderne.

Sol-undersøgelseDet er på de solrige fridage, at risikoen for at blive solskoldet er størst. I gennemsnit er det kun ni dage om året, som er særligt farlige.Det fremgår af en ny dansk undersøgelse, der netop er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Archives of Dermatology.

 

Soleksem, tør eller ældet hud

Afhængigt af hudtype, solens styrke og den tid, vi opholder os i solen, reagerer huden med symptomer fra let rødmen og varme til alvorligere forbrændinger med eventuelt soleksem, tør og ældet hud til følge. Den hyppigste årsag til de mere alvorlige     hudsygdomme som hudkræft og modermærkekræft menes at være langtidsskader     efter solforbrændinger.

 

Skaderne kan behandles eller lindres

Hvis man har dyrket overdreven  solbadning, er der heldigvis mulighed for at lindre symptomerne med forskellige midler. Skaderne kan altså i et vist omfang udbedres.Selvom man ikke direkte har gener efter et længere ophold i solen, bør man give huden særlig omsorg efterfølgende. Solen har nemlig en udtørrende     virkning og kan ødelægge de elastiske og collagene fibre i huden. Det kan derpå medføre, at huden får et ældet, rynket eller tørt look.

 

After sun lotion tilfører fugt

Fugtighedscremer og lotion tilfører huden fugt og fedtstof og hjælper hudens barriere-funktion med at forhindre en kraftig fordampning af fugt fra huden.De mest effektive after sun-produkter er fremstillet på den såkaldte liposomteknik. Liposomer er ganske små fedtkugler kun få brøkdele af en celles størrelse med et hulrum, der kan fyldes med plejende og fugtgivende stoffer. Liposomernes fedt ligner hudens eget fedt og kan derfor hurtigt trænge ned gennem de øverste lag af huden til hornlaget. Her kan de i løbet     af de næste mange timer gradvist frigive de aktive stoffer, der sikrer at huden får fugt ‘indefra’. Flere solcremer er fremstillet ved en lignende teknik.

 

Aloe Vera virker sårhelende

Aloe Vera bladgel består af slim fra bladene af Aloe Vera-planten. Aloe Vera har en dokumenteret antiinflammatorisk og sårhelende effekt, hvilket er effektivt ved     behandlingen af solskader. Naturlægemidler med Aloe Vera har dokumenteret effekt på blandt andet lettere forbrændinger, mindre sår og solskoldning. Aloe Vera findes desuden i flere geler, cremer og som badesæbe.

 

E-vitamin modvirker ældning af huden

Ofte indeholder after sun-lotion desuden E-vitamin. E-vitamin fungerer som en antioxidant, det vil sige at vitaminet forhindrer harskning af fedtstoffer, blandt andet i huden. Desuden forebygger vitaminet skader fra de frie radikaler. Frie radikaler     er kemiske forbindelser, der opstår som følge af blandt andet solpåvirkning og forurening, og som er medvirkende til skader på vores celler. Det menes derfor, at de frie radikaler er med til at fremme ældning af huden.

 

Smerter kan lindres med lokalbedøvende gel

Hvis huden er blevet rød, varm og sviende er det ikke nok kun at bruge after sun-lotion. Smerterne i huden kan i stedet lindres med en form for lokalbedøvelse.Xylocain er et godkendt lægemiddel, der udelukkende virker som lokalbedøvelse.Det findes på apoteket som liniment, gel, creme eller salve. Det anbefales at bruge liniment eller gel ved en forbrænding, da disse produkter vil føles kølende på huden samtidig. De er vand- og spritholdige, og fordampningen af dem vil fjerne lidt varme fra huden, hvilket giver en kølende virkning. Desuden er de lette og behagelige at smøre på den ømme     hud.Derimod vil det ikke være en god ide at bruge salven, hvis huden er forbrændt. Den er så fedtholdig, at man kan føle at huden bliver endnu mere varm, eller ‘lukket inde’, inden salven når at udøve sin lokalbedøvende virkning.

 

Midler mod betændelse og smerter

Man kan også vælge at bruge et middel, der lindrer smerter og betændelse (inflammation) i huden, som sker når solens stråler laver for megen skade. Felden gel og Ibutop creme er eksempler på disse såkaldte NSAID-lægemidler. De virker bedøvende på huden samtidig med, at de reparerer huden en smule ved at inflammationen mindskes. Produkterne bør ikke bruges, hvis der er blærer eller åbne sår på huden.

 

Hævelsen og eksem kan fjernes med binyrebarkhormon

Cremer og linimenter med binyrebarkhormon kan købes på apoteket uden recept. De kan fjerne irritation og hævelse som følge af solens påvirkning. Samtidig kan midlerne   behandle soleksem med kløende udslet, da det aktive stof nedsætter den allergiske reaktion i huden. Har man brug for et lidt stærkere middel, skal man have en recept fra lægen. Blandt de receptlipligtige lægemidler findes der også linimenter, der er lettere at smøre ud på den ømme hud.Er der hul eller sår på huden må disse produkter ikke bruges, da det giver bakterier og svampe gode vækstbetingelser i såret.

 

Antihistamin mod kløe og eksem

Hvis soleksemen er meget generende og kløende, kan man bruge tabletter med et antihistamin. Der findes også en creme; Mepyramin, som indeholder antihistamin. Antihistaminer forhindrer virkningen af de stoffer, der frigøres i kroppen ved en allergisk reaktion, og som giver udslettet, kløe og varme.De alvorlige hudsygdomme som hudkræft og modermærkekræft kræver naturligvis     kontakt til en læge eller et sygehus, som hurtigst muligt kan få fjernet det syge væv. Ved disse solskader er hudens gener og forsvarsmekanismer blevet ødelagt. I den nyeste forskning på området arbejder man på at finde frem til en form for vaccination, der skal genoprette hudens forsvar mod dannelse af kræftceller. Men der kan gå lang tid før denne vaccine er     udviklet, så indtil videre må vi beskytte os bedst muligt ved at begrænse solbadning.

 

Netdoktor.dk